Η σύγκριση συνταξιοδοτικών συστημάτων ανά τον κόσμο δεν είναι απλή, καθώς κάθε σύστημα έχει διαμορφωθεί από τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές και ιστορικές συνθήκες της χώρας στην οποία εφαρμόζεται.
Ωστόσο, η συμβουλευτική εταιρία Mercer αξιολογεί κάθε χρόνο και βάσει συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων τα συνταξιοδοτικά συστήματα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ειδικότερα, χρησιμοποιεί το δείκτη Melbourne Mercer Global Pension Index για να αξιολογήσει την επάρκεια, τη βιωσιμότητα και την ακεραιότητα του συστήματος. Η επάρκεια εξετάζει πόσα χρήματα καταβάλει ένα σύστημα στους πολίτες του αλλά και κάποια χαρακτηριστικά με βάση τα οποία έχει σχεδιαστεί το σύστημα, η βιωσιμότητα αφορά τις δυνατότητες χρηματοδότησης στο μέλλον, ενώ η ακεραιότητα εστιάζει στα διάφορα στοιχεία που διαμορφώνουν τη διαχείριση και τις λειτουργίες του συστήματος και επηρεάζουν το επίπεδο εμπιστοσύνης που έχουν οι πολίτες της κάθε χώρας στο σύστημά τους.
Ο δείκτης αξιολογεί 37 συνταξιοδοτικά συστήματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 63% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πρώτο στη σχετική κατάταξη είναι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ολλανδίας με 81 βαθμούς (με μέγιστο τους 100) ενώ ακολουθεί η Δανία με 80,3. Οι δυο χώρες είναι οι μοναδικές που βαθμολογούνται με «Α». Ακολουθεί η Αυστραλία με 75,3 βαθμούς, η οποία βαθμολογείται με «B+». Με «B» βαθμολογούνται οι σκανδιναβικές χώρες Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ιρλανδία, η Ελβετία και η Γερμανία. Με «C+» βαθμολογούνται το Ηνωμένο Βασίλειο, το Χονγκ Κονγκ, οι ΗΠΑ, η Μαλαισία και η Γαλλία. Το Περού, η Κολομβία, η Πολωνία, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Νότια Αφρική, η Ιταλία και η Ινδονησία βαθμολογούνται με «C». Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, με βαθμολογία «D» βρίσκονται η Κορέα, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, το Μεξικό, οι Φιλιππίνες, η Τουρκία, η Αργεντινή και η Ταϊλάνδη.
Δείτε εδώ την έκθεση της Mercer.
Πηγή: nextdeal.gr